Kävimme taas, niinkuin joka vuosi, serkullani syntymäpäivillä. Hänellä on pieni siirtolapuutarha. Vaikka itselläni on iso piha, vielä isompi kuin tämä siirtolapuutarha, on siinä pienessä puutarhassa ja putarhamökissä, kymmenien muiden joukossa, aina jotain taianomaista ja taivaallisen ihanaa.
Kävelin taas ympäriinsä tyttäreni kanssa ja ihastelin näitä pikku paratiiseja, jotka ovat niin samanlaisia, mutta kuitenkin aivan erilaisia, omistajasta riippuen. Pieniä takorautaisia portteja, kymmenien eri kukkalajien ympäröimiä kujia ja pieniä puutarhamökkejä, jotka aivan selvästi kuiskivat "Tervetuloa kupposelle teetä, istutaan omenapuun varjossa ja ihastellaan hetki Pioneja, eivätkö olekin ihastuttavia" :0))
Aivan oma maailmansa, vain pyöräilymatkan päässä kotoa.
Hmmm... taisin jättää sinne jotain.. jospa menisin huomenna takaisin... hakemaan sen jonkun.. :0))))
Siirtolapuutarha eli ryhmäpuutarha on noin kolmen, neljän aarin kokoisista maapalstoista muodostuva puutarha-alue. Palstoja yhdellä alueella on muutamista kymmenistä muutamiin satoihin. Palstojen omistaja on yleensä kaupunki, joka vuokraa asukkailleen pitkäaikaisella sopimuksella. Siirtolapuutarhapalstalle saa rakentaa pienehkön mökin ja istuttaa monivuotisia kasveja, mutta antimet tulee kuluttaa itse eikä myydä.
Siirtolapuutarhassa ei myöskään saa asua ympärivuotisesti, eikä tilaa saa vuokrata eteenpäin. Se poikkeaa kaupunkien vuokraamista kasvimaapalstoista siinä, että tontit ovat isompia ja toiminta pysyvämpää – monilla perheillä on ollut sama siirtolapuutarhapalsta vuosikymmenien ajan.
Suomessa siirtolapuutarhoja syntyi alkuaan puhtaasti viljelyä varten aikana jolloin ruuasta oli pulaa. Alusta saakka viljelijät muodostivat kiinteähköjä yhteisöjä, jotka sekä huolehtivat yhteisistä töistä että järjestivät tansseja tai muita huveja. Vuosikymmenten myötä toiminta painottui jatkuvasti enemmän virkistyskäyttöön. Tällä hetkellä palsta hankitaankin poikkeuksetta virkistystä ja ajanviettoa varten. Yhteisönä siirtolapuutarhat ovat jonkinlaisia "maalaiskyliä kaupungin kupeessa",
Siirtolapuutarhoja on noin 50 ympäri Suomea ja viljelijöitä näissä yhteensä noin 5000.
www.wikipedia.fi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti