Dance like nobody's watching, love like you've never been hurt. Sing like nobody's listening, live like it's heaven on earth. -Mark Twain-




torstai 2. huhtikuuta 2009

Matka- ja retkiluistelu


Matka- ja kuntoluistelu; Hollanniksi Toerschaatsen, englanniksi Tour Skating
Matka- ja kuntoluistelu on auratuilla luonnonjääradoilla sekä jäädy­tetyillä luisteluradoilla tapahtuvaa luistelua. Matka- ja kunto­luistelun varusteisiin kuuluu luistimet, joissa on joko kiinteät pitkät terät tai luistelukengät ja niihin kiinnitettävät pitkät luistinterät. Uusissa luistin­kenkämalleissa ovat terät irti kantapäästä. Uusia luistelu­kenkämalleja käytetään yleisesti myös luisteluhiihdossa ja retkiluistelussa.

Retkiluistelu; Ruotsiksi långfärdsskridsko, hollanniksi Nordic schaatsen, englanniksi Nordic Skating
Retkiluistelu on vapailla luonnonjäillä tapahtuvaa, elämyshenkistä luistelua. Retkiluistelua harrastetaan yleensä ryhmissä turvallisuus­seikkojenkin takia. Varusteisiin kuuluvat mm. monot tai retkikengät joihin voidaan kiinnittää luistinterät hihnoilla tai siteellä, jääsauva, naskalit, varustereppu, heittoköysi ym muut turvavarusteet. Turvalli­suus­asiat ja turvaharjoittelu ovat olennainen osa retkiluistelua.







Oikein varustautunut retkiluistelija saa jäällä viilettäessään nauttia samanaikaisesti sekä talvisen luonnon hiljaisuudesta että vauhdin hurmasta.
Luistelijoille suosiollisina syksyinä myös isommat järvet ja joetkin ehtivät jäätyä ennen lumen tuloa. Talven edetessä alkavat myös meren suojaisimmat lahdet jäätyä. Vaikka lunta tulisikin välillä, meri jäätyy vyöhykkeittäin ja uusia sileitä jäitä löytyy aina ulompaa. Merellä luistelu vaatii kuitenkin eniten kokemusta eli jäänlukutaitoja ja ennen kaikkea turvallisen varustuksen.
Retkiluistelun suosion kasvaessa Suomessa sisämaan järville on alettu aurata ratoja luistelua varten. Muutamasta kilometristä pariinkymmeneen kilometriin pitkiä luistelureittejä löytyy ainakin Järvenpään Tuusulanjärveltä, Espoon Bodomjärveltä, Lahden Vesijärveltä, Tampereen Näsijärveltä, Jyväskylän Jyväsjärveltä ja Saimaalta Rantasalmelta. Ylläpidetyt radat tarjoavat hyvän paikan retkiluistelun harjoitteluun tai muuten vain kuntoiluun, sillä siellä pärjää vähimmillä varusteilla: itse luistimet ja sopiva ulkoiluvaatetus riittävät - sekä naskalit varmuuden vuoksi.
Itse retkiluistimet ovat terät, jotka kiinnitetään joko tukeviin vaelluskenkiin, telemark-monoihin tai hiihtoluistelumonoihin. Luistimeen tarvittava side valitaan kengän mukaisesti.
Itse olen käynyt luistelemassa Tuusulan järvellä, koska asun lähellä. Mutta ensi talvena on jo tavoitteena mennä merelle, siellä pysyy kuulemma jäät sileämmässä kunnossa.


Retkiluistelijan turvalliseen varustukseen pitää aina kuulua:

jääsauva
kun teräskärkisellä sauvalla iskee napakasti jäähän, 5 cm:n pituinen terä osoittaa läpi mennessään, että jää on käynyt liian ohueksi
naskalit
kuljetetaan käyttövalmiina kaulalla, niiden avulla saa kiskottua itsensä takaisin jäälle, jos jää sittenkin pettää
vaihtovaatteet vedenpitävästi repussa
reppu toimii kellukkeena veden varaan jouduttaessa. Repussa voi olla myös vaihtovaatteet
polvisuojat ja kypärä
vauhti voi kasvaa hyvällä kelillä suureksi, jolloin kaatumisella voi olla kohtalokkaat seuraukset


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti