Dance like nobody's watching, love like you've never been hurt. Sing like nobody's listening, live like it's heaven on earth. -Mark Twain-




perjantai 24. huhtikuuta 2009

Taj Mahal of India - "the epitome of love"

Yksi maailman kauneimpia, mutta myös surullisimpia tarinoita rakkaudesta.
Mogulikeisari Shah Jahan rakennutti Taj Mahalin aikoinaan persialaisen, synnytyksessä kuolleen lempivaimon Mumtaz Mahalin muistoksi ja ikuisen rakkautensa symboliksi



Taj Mahal sijaitsee Agran kaupungissa Intiassa. Rakennuksessa on käytetty hiekkakiveä, valkoista marmoria ja runsaasti ornamentteja, ja sitä reunustaa neljä minareettia. Myös rakennusta ympäröivä puutarha vesialtaineen on maailmankuulu. Taj Mahal on rakennettu valkoisesta marmorista, mutta siihen on käytetty lisäksi kahtakymmentäkahdeksaa eriarvoista kivilaatua, kuten jadea, jaspista, kristallia ja safiiria. Rakennusmateriaalien yhteishinta oli noin 40 miljoonaa rupiaa, kun tuohon aikaan gramma kultaa maksoi noin 1,3 rupiaa. Taj Mahalia pidetään yhtenä maailman kauneimmista rakennuksista.Intian tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluva Taj Mahal tehtiin ilmeisesti vuosina 1632 - 1654. Rakennusvuosista tosin kiistellään. Valtavan muistomerkin rakentaminen kesti joka tapauksessa parisenkymmentä vuotta.
Taj Mahal tarkoittaa ilmeisesti kruununpalatsi. Unescon maailmanperintölistalla olevassa muistomerkissä vieraili viime vuonna jopa yli kaksi miljonaa intialaista ja yli 300 000 ulkomaalaista.

Kuolinvuoteella luvattu mausoleumi

Mumtaz Mahal ja keisari Shah Jahan (silloin vasta prinssi) menivät naimisiin vuonna 1612. Vaimo oli jo prinssin toinen, mutta avioliitto oli ilmeisen onnellinen. Vaimo seurasi miestään muun muassa lukuisille matkoille ja sotaretkille ja synnytti 14 lasta. Hän kuoli lapsivuoteeseen vuonna 1630.
Tarina kertoo, että kun vaimo oli kuolemaisillaan, keisari lupasi tälle maailmanluokan muistomerkin osoitukseksi suuresta rakkaudestaan. Vaimon kuoleman jälkeen murheellinen keisari pidättäytyi kahdeksi vuodeksi ylellisyydestä ja keskitti voimansa Taj Mahalin
suunnitteluun.


Rakentajia haettiin ympäri maailmaa

Monumentin suunnittelijaa ei varmasti tiedetä, mutta useissa lähteissä suunnittelijaksi mainitaan iranilainen arkkitehti Ustad Ahmad Lahori. Mukaan kutsuttiin rakennusmiehiä, käsityöläisiä ja taiteilijoita muun muassa Persiasta, ottomaanien valtakunnasta ja Euroopasta. Taj Mahalissa näkyykin vaikutteita niin persialaisesta ja keskiaasialaista kuin perinteisestä islamilaisestakin arkkitehtuurista.

Myös Shah Jahan itse on haudattu Taj Mahaliin. Hän päätyi sinne vietettyään ensin kahdeksan vuotta vankilassa poikansa määräyksestä. Tarinan mukaan poika vangitutti isänsä, kun tämä alkoi suunnitella itselleenkin Taj Mahalin kaltaista muistomerkkiä.
Islaminuskoiset suurmogulit hallitsivat Afganistanissa ja pohjoisessa Intiassa 1500-luvun alkupuolelta 1800-luvun puoliväliin. Turkkilaisista ja mongoleista periytyneiden m
oguleiden valta oli mahtavimmillaan vuosina 1556 – 1605 ja päättyi vuonna 1858. Mogulikeisarit niittivät mainetta etenkin sotilaina ja rakennuttajina. Agra oli heidän pääkaupunkinsa vuoteen 1637 asti.


Location: On the banks of river Yamuna in Agra
Year of Construction: 1631-1653
Built By: Mughal Emperor Shah Jahan
Spread Over: 42 acres
Significance: One of the Seven Wonders of the World

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti