Dance like nobody's watching, love like you've never been hurt. Sing like nobody's listening, live like it's heaven on earth. -Mark Twain-




torstai 18. kesäkuuta 2009

Karl Collan





Karl Collan (3. tammikuuta 1828 Iisalmi – 12. syyskuuta 1871 Helsinki) oli kirjailija ja säveltäjä. Hänen puolisonsa oli vuodesta 1866 Maria Margareta Pacius, säveltäjä Fredrik Paciuksen ja Nina Lucia Martinin tytär.

Monet tuntevat Sylvian Joululaulun, Suomen ensimmäisen maakuntalaulun eli Savolaisen Laulun ja Vaasan Marssin. Nämä laulut on säveltänyt iisalmelainen säveltäjä Karl Collan. Hänen isänsä, jumaluusopin tohtori Pehr Johan Collan, oli 35 vuotta Iisalmessa pappina. Hän oli Johan Ludvig Runebergin tunnetuimman teoksen Vänrikki Stoolin tarinain runossa Sandels mainittu pastori. Pastori oli paikkakuntalaisena Sandelsin paikallisena tiedonantajana.

Karl Collanilla oli veli nimeltään Fabian Collan. Hän oli suomalaisuus- ja kirjallisuusmies ja teki mm. ensimmäisen Suomen kielen kieliopin, tosin ruotsiksi. Hänen suomalaisuustaistelunsa tavoitteena oli saada Suomi itsenäiseksi.

Fabian Collanilla oli säveltäjäveljensä lisäksi toinen kuuluisa veli, Aleksander. Hänet oli aateloitu ja hän kantoi arvostetun salaneuvoksen titteliä. Aleksander oli yli 40 vuotta Pietarissa keisarinnan henkilääkärinä.


Karl Collanin vanhemmat olivat kirkkoherra Pietari Juhana Collan ja Elisabet Kristiina Crohns. Collan tuli ylioppilaaksi 1842 ja vihittiin maisteriksi 1850, jonka jälkeen hän toimi Helsingin ruotsalaisen tyttökoulun opettajana. Vuonna 1859 hän tuli yliopistoon saksan kielen lehtoriksi sekä 1866 yliopiston kirjastonhoitajaksi. Lisensiaattitutkinnon Collan oli suorittanut 1860 julkaistuaan väitöskirjan Öfversigt af Serviens historiska folksånger.

Collanin elämäntyön pysyvintä puolta on hänen säveltaiteellinen toimintansa. Collan oli itseoppinut ja hänen sävellyksensä ovat miltei yksinomaan yksinkertaisia yksin- ja kuorolauluja. Hänen tunnetuin sävelmänsä lienee Sylvian joululaulu. Myös Savolaisen laulu ja Vaasan marssi ovat Collanin säveltämiä. Collan oli myös uranuurtajia suomalaisten kansansävelmäin keräystyön alalla. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran lähettinä hän kävi vuonna 1854 kansanrunojen ja sävelmien keräysmatkalla Savossa ja Karjalassa. Matkan tuloksena hän julkaisi 1854-1856 kaksi vihkoa Valituita suomalaisia kansanlauluja.

www.wikipedia.fi
http://www.savonsiemen.com/collanlied/index.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti